понеділок, 19 березня 2018 р.

Масиви (С#)

Масив - це  набір однотипних змінних. 
Оголошення масиву схоже на оголошення змінної за тим винятком, що після вказівки типу ставляться квадратні дужки:

тип_змінної [] назва_масива;

Наприклад, визначимо масив цілих чисел:
int[] numbers;
Після визначення змінної масиву ми можемо присвоїти їй певне значення:
Тут спочатку ми оголосили масив nums, який буде зберігати дані типу int. Далі використовуючи операцію new, ми виділили пам'ять для 4 елементів масиву: new int [4]. Число 4 ще називається довжиною масиву. При такому визначенні всі елементи отримують значення за замовчуванням, яке передбачено для їх типу. Для типу int значення за замовчуванням - 0.

Також ми відразу можемо вказати значення для цих елементів:
int[] nums2 = new int[4] { 1, 2, 3, 5 };

int[] nums3 = new int[] { 1, 2, 3, 5 };

int[] nums4 = new[] { 1, 2, 3, 5 };

int[] nums5 = { 1, 2, 3, 5 };

Всі перераховані вище способи будуть рівноцінні.

Для звернення до елементів масиву використовуються індекси. Індекс являє номер елемента в масиві, при цьому нумерація починається з нуля, тому індекс першого елемента буде дорівнює 0. А щоб звернутися до четвертого елементу в масиві, нам треба використовувати індекс 3, наприклад: nums [3]. Використовуємо індекси для отримання і установки значень елементів масиву:

int[] nums = new int[4];
nums[0] = 1;
nums[1] = 2;
nums[2] = 3;
nums[3] = 5;
Console.WriteLine(nums[3]);  // 5. Виведення масиву на екран

Цикли (С#)


Припустимо, що потрібно декілька різів виконати одну і ту ж операцію. Для цього можна декілька разів підряд написати один код і ніяких проблем. А якщо операція повинна виконуватись  100 разів? Тут виникає проблема, через те, що писати 100 рядків коду нецікаво та абсолютно неефективно. Я якщо доведеться змінити формулу, яка виконується 100 раз? Проблему вирішують цикли, які виконують вказану дію визначену кількість разів.

У C # є такі види циклів:


for

foreach

while

do ... while

цикл for


В загальному вигляді цикл for виглядає так:
for (ініціалізація; Умова; Порядок виконання;)
Дія;
Після оператора for в дужках вказуються три оператори, розділених знаком ";".
1. Ініціалізація - початкове значення змінної лічильника;
2. Умова - поки ця умова повертає істину, дія буде виконуватись;
3. Порядок виконання - команда, яка повинна збільшувати лічильник.

Отже, поки умова, вказана в дужках, правильна, буде виконуватись вказана дія. Зверніть увагу, що циклічно уде виконуватись тільки одна команда. Якщо необхідно виконати декілька дій, то їх потрібно вписати у фігурні дужк, так само як ми робили це з логічними операціями:
for (ініціалізація; Умова; Порядок виконання;)
{
Дія 1;
Дія 2;
}
Дії, які винує цикл, ще називають тілом циклу.
Розглянемо приклад.
Розрахуємо фаторіал числа 5. Факторіал числа 5 - це результат перемноження  чисел від 1 і до вказаного числа. Тобто в нашому випадку це 1*2*3*4*5. 

Наступний приклад показує, як можна розрахувати  факторіал числа 5:
int sum =1, max=5;
for (int i =2; i<=max; i++)
{
sum *=i;
}
Console.WriteLine(sum);

До початк циклу оголошуються дві цілочисельні змінні sum і max. Перша - буде викоритовуватись у розрахунку факторіалу, друга - визначає максимальне значення, до якого потрібно перебирати математичний ряд.
Перейдемо до огляду цикла. Зверніть увагу, що в дужках оператора for в першому операторі оголошена змінна і, якій присвоюється значення 2. Дійсно, тут можна оголушвати змінні, але тут потрібно зайти вперед і сказати про область видимості такої змінної. Вона буде доступна тільки всередині циклу. За межами циклу змінну не буде видно. Наприклад наступний код буде помилковим:
int sum =1, max=5;
for (int i =2; i<=max; i++)
{
sum *=i;
}
Console.WriteLine(sum);
Після циклу викликається метод WriteLine(), який намагається вивести в консоль значення змінної і. Якщо спроувати скомпілювати цей проект, то компілятор видасть помилку і оголосить, що змінної і не існуж. Якщо потрбіно бачити змінну і за межами циклу, то її потрібно оголосити перед циклом.

int sum =1, max=5, і;
for (int i =2; i<=max; i++)
{
sum *=i;
}
Console.WriteLine(sum);
 Тепер змінна і оголошена до циклу, а в дужках оператора for тільки задається значення. Тепер значення змінної буде доступно і за межами циклу і код буде правильним.
Чому цикл починається з 2, а не з 0, або 1?  На нуль множити не можна, тому що результату не буде, а на 1 немає сенсу - результат не зміниться. 
Повертаємося до нашого циклу. Другий оператор циклу for - це умова (i<=max;). Це ознчає, що цикл буде виконуватись від 2 і до того часу, поки значення змінної і не стане більшим значення max. В умові не обов'язково використовувати змінну, можна просто написати і<=5.
Останній оператор  циклу визначає, як буде змінюватись лічильник. В даному випалку змінна і збільшується на 1. На кожному етапі лічильника буде додаватися одиниця.
Тепер переглянемо логіку виконання циклу. Коли починає виконуватись цикл, змінна і попередньо дорівнює 2, а змінна sum = 1. Це значить, виконавши дію: sum *=i (це те ж саме, що й написати sum = sum  *i), в змінну sum буде записаний результат перемноження на 2.
Потім програма збільшить значення лічильника і а одиницю (тобто виконає операцію і++). Після збільшення лічильника відбувається перевірка, якщо лічильник перевищив значення max, то цикл переривається і виконання програми продовжується. В нашому випадку лічильник на другому кроці дорівнює 3, це значить, що поотрібно продовжити виконання циклу. Знову виконується дія sum *=i. Після виконання першого кроку циклу змінна sum = 2, означає, що  відбудеться перемноження цього числа на значення лічильника, тобто на 3. Результат (6) буде записаний в змінну sum.
Знову збільшуємоу лічильник на 1 і перевіряємо. І досі лічильник не перевищив значення max. 
Таким чином, тіло циклу виконується від 2 до 5, тобто 4 рази з значеннями лічильника 2,3,4,5. Як тільки лічильник стане = 6, він перевищить значення змінної max і його виконання перерветься.


Цикл While 

Цикл While, виконується поки умова правильна. В загальному вигляді While виглядає так:

while (умова)
Дія;

Цикл виконує тільки одну дію. Якщо потрібно виконати декілька дій, то їх необхідно об'єднати фігурними дужками:
while (умова)
{
Дія1;
Дія2;
....
}

Цикл do... while

Цикл While має одне обмеження - якщо умова завчасно непрвильна, то дія не буде виконана взагалі. Іноді виникає необхідність виконати дію один раз, незалежно від результату перевірки умови. В цьому випадку можна скористатися циклом do... while, який виглядає так: 
do
Дія;
while (умова);
Спочатку визначимо розбіжності - після дужок оператора while стоїть ";". Друга відміність - умова стоїть після дії. Це означає, що спочатку виконується дія, а вже потім перевіряється умова. Наступниу крок циклу буде виконаний, тілки якщо  умову виконано.

Важливим на даному етапі є розуміння інкременту та декременту (і++ та і--) в цьому допоможе відео





Математичні функції (C#)


ФункціяОпис
Math.Abs(x)Модуль числа
Math.Sqrt(x)Квадратний корінь числа
Math.Pow(x,a)Піднесення числа x в степінь а
Math.Sin(x)Sin кута x
Math.Cos(x)Cos кута x
Math.Round(x,d)Заокруглення числа x до d знаків після коми
Math.Truncate(x)Ціла частина числа
Math.PIЗначення числа π

вівторок, 6 березня 2018 р.

Оголошення змінних, оператор присвоєння (С#)

Перед першим використанням змінну потрібно оголосити — вказати її ім’я та тип, до якого вона належить. Спроба використати змінну, яка не була оголошена, призведе до помилки компіляції.

Приклади оголошення змінних:

byte a;
  int s, t;
  double v;
Надання змінній початкового значення називається ініціалізацією. Оголошення змінної та її ініціалізацію можна об’єднувати в один запис, наприклад:

byte  a=7;
  int   s=130, t=2;
Знак “=” в мові C# називають оператором присвоювання. В загальному, операція присвоювання має такий вигляд:

ім’я змінної = значення або вираз;

Якщо справа від знаку “=” записано вираз, то він спочатку обчислюється, а потім результат присвоюється змінній, ім’я якої записано ліворуч.

Імена змінних, арифметичні операції (С#)

В математиці ми звикли позначати змінні однією латинською літерою, наприклад: x, y, a, b, c. При написанні великих програм може знадобитися значна кількість змінних, і, позначаючи їх одною літерою, буде важко пам’ятати, що позначає та чи інша змінна. Тому в програмуванні прийнято називати змінні словами або навіть словосполученнями, що полегшує розуміння програмного коду. Наприклад, якщо в задачі потрібно визначити швидкість руху велосипеда та автомобіля, то доречно буде дати змінним імена SpeedBike та SpeedCar відповідно.

При виборі імен для змінних потрібно дотримуватися вимог мови С#:

можна використовувати англійські літери, цифри та знак “_”;
ім’я не може починатися з цифри;
мова C# чутлива до регістру (наприклад, змінні sidea та sideA – це дві різні змінні).

Арифметичні операції


Оператор  Опис                Приклади
+                 Додавання        2 + 3 = 5; 3.6 + 7.3 = 10.9
-                 Віднімання        7 - 9 = -1; 6 - 1.25 = 4.75
*                 Множення        7 * 2 = 14; 2а
/                 Ділення                    5 / 2 = 2; 15 / 4 = 3
                                                                     5.0 / 2 = 2.5; 15 / 4.0 = 3.75
%                 Остача від ділення 5 % 2 = 1; 27 % 4 = 3; 8 % 4 = 0
++                 Інкремент (збільшення значення змінної на 1)   x++
--                  Декремент (зменшення значення змінної на 1)   a--

ТЕСТОВА ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ ЗАСОБАМИ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

В даний час, в умовах реформування української освіти, тестова технологія стала одним із інноваційних форм перевірки знань.   Тестова ...