середа, 31 січня 2018 р.

ГРАФІЧНИЙ РЕДАКТОР PAINT 2 клас

Графічний редактор Paint входить до складу стандартних програм  Windows призначений для створення і обробки малюнків растрової графіки.
В растровій графіці зображення складається з різнокольорових крапок (пікселів), які в сукупності і формують малюнок.  
Графічний редактор Paint дозволяє створювати чорно-білі або кольорові малюнки та зберігати їх у вигляді файлів з розширенням BMP. За допомогою програми Paint також можна відправляти зображення електронною поштою, визначати малюнок як фон робочого стола, а також зберігати файли зображень у різних форматах. Графічний редактор Paint дозволяє зберігати малюнки у форматах .JPG і .GIF, PNG, TIFF.
Сфера застосування комп’ютерної графіки надзвичайно широка. Це поліграфія – видавництво газет, журналів, книг, календарів, упаковок для різноманітних товарів, марок тощо.
Це зовнішня реклама, кінематографія, створення комп’ютерних ігор та навчальних програм.
Для запуску редактора слід виконати команду

 Пуск/ Програми/ Стандартні /Графічний редактор Paint

  1. На малюнку нижче зображено робоче вікно програми:
  2. Рядок меню з пунтками: Буфер обміну, Знаряддя, Фігури, Кольори, Редагування палітри.
  3. Панелі інструментів
  4. Лист



Панель інструментів знарядя, за допомогою якої можна скористатися інструментом заливки, збільшення, стирання, вибору кольору та панель з фігурами для створення складених малюнків.






На панелі Кольори, можна вибрати колір для кисті, та визначити товщину лінії самої кисті.

Підведемо підсумки:
- Як завантажити графічний редактор PAINT?
- Назвіть основні елементи вікна графічного редактора.
- Назвіть призначення інструментів Панелі інструментів.
- Назвіть призначення Палітри кольорів

Підручник для 9 класу

Підручник Інформатика 9 клас О. О. Бондаренко,
В. В. Ластовецький, О. П. Пилипчук, Є. А. Шестопалов

Практична робота № 16 Excel (8)

Підручник Й. Я. Ривкінд Інформатика 8 клас 


Тема: Упорядкування даних в таблиці. Автоматичні та розширені фільтри
При виконанні практичної роботи пам’ятайте про правила техніки безпеки у комп’ютерному класі.

Мета: Сформувати в учнів практичні навички впорядковування даних в електронних таблицях. Закріпити навички опрацювання табличної інформації за допомогою вбудованих функцій та операцій, побудови діаграм.
Хід роботи

1.  На диску Е створити папку з власним прізвищем.

2.  У власні папці створити документ Excel з назвою Пр. робота №16

3.  На аркуші 1 в електроній книзі Excel створити  і від форматувати таблицю за зразком.



4.   Побудувати за результатами тестування діаграму й оформити її за зразком.
5.  Обрахуйте суму балів, середній бал класу та різницю між кращим і середнім результатом з предметів кожного учня користуючись функціями Excel.

6.  Упорядкувати таблицю за рейтингом.  Викликати команду меню Дані/Сортування

Встановити впорядкування за сумою, За спаданням).

7.  Перейменувати Лист 1 і Лист 2 на Тестування і Діаграма відповідно.

8.  Додаткове завдання: 1. Виділяємо весь діапазон комірок на листі Тестування і вибираємо меню Данные/Фильтр/Автофильтр.

9.     Зберегти документ, надавши йому ім’я Практична_Excel_16.

понеділок, 29 січня 2018 р.

Instagram і Snapchat - самі шкідливі соціальні мережі для підлітків

Незалежна благодійна британська організація "Королівське суспільство громадського здоров'я" (Royal Society for Public Health) провело дослідження під назвою "Стан розуму"(Status of Mind). В результаті з'ясувалося, що багато хто вже відчув нагетивний вплив  соціальних мереж  на підлітків. Самі небезпечні «шкідники» в дослідженні є Instagram і Snapchat.

Організація запитувала 1479 молодих британців у віці від 14 до 24 років, які соціальні мережі  впливають на їх здоров'я. Учасники оцінили кожну соціальну мережу по 14 пунктам, серед яких вплив на сон, депресію, тревогу, відносини з людьми та інші аспекти життя.

"Дослідження показало: соціальні мережі негативно впливають на людську психіку. Але деякі з них відображені особливо помітно."

За результатами тесту був зібраний рейтинг, який показує, що найбільший негативний вплив на людську психіку має Instagram. В цілому список виглядає так:
1. YouTube (самий позитивний ресурс)
2. Твіттер
3. Facebook
4. Snapchat
 5. Instagram (самий негативний)
Серед причин, чому Instagram назвали самим депресивним  є постійне порівняння своєї зовнішності з іншими, страх упустити які-небудь події та банальна заздрість.

«Дуже цікаво, що Instagram і Snapchat визнали найгіршими соіальними мережами для психіки. Адже обидві платформи будуються на сприйнятті зображень, а виявляється, вони здатні викликати занепокоєння та неадекватну поведінку », - зазначив виконавчий директор КОЗ Ширлі Кремер.

неділя, 28 січня 2018 р.

Події та їх обробники (C#)

Кожен об’єкт, окрім властивостей, має набір подій, які можуть з ним статися. Так, наприклад, користувач під час роботи з програмою може натиснути кнопку, підвести курсор миші до напису, вибрати один з елементів списку, ввести в текстове поле деяку інформацію тощо – все це події. Завдання програміста – написати обробники для подій, що потрібні для розв’язання поставленої задачі; керувати подіями шляхом написання програмного коду для обробки таких подій.
Отже, програму можна розглядати  як набір подій та обробників цих подій. Програмний код, який обробляє ту чи іншу подію об’єкта, називають методом цього об’єкта.

Для того, щоб написати програмний код для обробки деякої події об’єкта (метод), потрібно в Конструкторі форми двічі клікнути на потрібний об’єкт або  в Конструкторі форми виділити потрібний об’єкт, перейти на вкладку События (Events), знайти потрібну подію

Після цього відкриється вкладка з програмним кодом Form1.cs, де автоматично створено метод – обробник даної події. При цьому курсор знаходиться між фігурними дужками { }, що вказують на початок і кінець програмного коду, який описує даний метод.

Найпростішим прикладом обробника події є зміна властивості деякого об’єкта. В загальному вигляді дану дію можна описати так:

ім’я об’єкта.Властивість об’єкта = значення властивості;
Наприклад: label1.Text=”ok”; - даний командний рядок запише в об’єкт Напис слово ”ok”.

Мова програмування C# чутлива до регістру. В зв’язку з цим, імена об’єктів потрібно записувати згідно їх назви в панелі Свойства (наприклад, textBox1), назви властивостей – з великої літери.

Середовище Visual Studio має потужну інтелектуальну систему допомоги введення і редагування програмного коду. Під час введення коду автоматично з’являється випадаючий список з варіантами підстановки – залишається вибрати потрібний варіант і натиснути [Enter]. Використання цієї системи, по перше, прискорює введення програмного коду, по друге, дозволяє уникати синтаксичних помилок в коді. Також, введений код, автоматично перевіряється на помилки – хвилясте червоне підкреслення означає наявність помилки. Підвівши курсор миші до такої лінії можна переглянути опис даної помилки.

середа, 24 січня 2018 р.

Робоча область Excel


 Екран Excel містить наступні основні компоненти: 
 - рядок заголовка з кнопками управління вікном програми і вікном  документа;
 - рядок основного меню;
 - дві панелі інструментів Стандартна і Форматування; 
 - рядок формул і поле імені;
 - робоча область; 
 - смуга прокрутки; 
- смуга перебору сторінок робочої книги;
 - рядок стану. 
Всі програми, що працюють під управлінням системи Windows, мають рядок заголовка. У ній вказується ім'я програми, і тут же знаходяться деякі кнопки управління, які можна використовувати для зміни зовнішнього вигляду вікна. Кнопки управління вікном програми і вікном документа (мал. 1): - згорнути в піктограму, кнопка мінімізації;    - розгорнути на весь екран, кнопка максимізації;    - повернути вікно в попередній стан, кнопка відновлення; - закрити вікно, кнопка закриття;  - кнопка системного меню.

Основне меню 
Кожний з пунктів меню об'єднує набір команд, що мають загальну функціональну спрямованість. 

Клацання на будь-якому пункті меню розгортає список команд вибраного пункту. Робота з меню – один з можливих способів задавати команди Excel.
 Є 9 основних меню в головному меню 

  1.  Меню Файл дозволяє виконувати маніпулювання з книгами  
  2. Меню Правка дозволяє здійснювати редагування в робочій книзі.
  3.  Меню Вид дозволяє підлаштувати інтерфейс під смаки користувача, задати основний вигляд робочій книзі.
  4.  Меню Вставка дозволяє додавати дані та об’єкти на робочу область, як з програми так імплементувати їх зовні.
  5.  Меню Формат дозволяє форматувати вміст комірок, діапазонів, та різних об’єктів в робочому листі. 
  6. Меню Сервіс дозволяє використовувати функції різних програм настройок, котрі організують, спрошують чи автоматизують роботу. 
  7. Меню Дані дозволяє працювати зі списками (БД).
  8.  Меню Діаграма-спрощує роботу по модифікації діаграми та її форматуванні.  
  9. Меню Вікно впорядковує роботу з декількома робочими книгами.  





Основні поняття електронної таблиці Excel

Поняття про електронні таблиці


 Електроні таблиці призначені для обробки інформації нетекстового характеру. Здебільшого це певним чином організована числова інформація. Основною особливістю електронних таблиць є використання формул і можливість автоматичного перерахунку таблиць у разі зміни даних у таблиці, якщо ці дані використовуються у формулах.
Табличний процесор – це універсальний засіб для автоматизації розрахунків під час роботи з табличними даними.
За допомогою електронних таблиць можна створювати таблиці практично будь-якої складності, переглядати та редагувати записані в них дані, виконувати розрахунки, зберігати таблиці, друкувати дані з таблиці та інше.
Microsoft Excel – це засіб для роботи з електронними таблицями, що містить зручний апарат для обробки даних у вигляді великого набору функцій, аналізу даних інструменти для опрацювання тексту, створення ділової графіки, роботи з базами даних та інше.

Основні поняття електронної таблиці Excel

 Основними поняттями в Excel є робочий аркуш та робоча книга.
Робочий аркуш – це основний тип документа, що використовується в Excel для збереження та маніпулювання даними. Робочі аркуші утворюють робочу книгу.
Робоча книга – сукупність робочих листів, об’єднаних спільним іменем.Робоча книга зберігається з розширенням .xls.
При запуску Excel на листах робочої книги відображається сітка, яка розділяє рядки на стовпці. Зверху над стовпцями відображаються заголовки (А, В, С…..). Зліва від рядків відображаються їх номери (1, 2, 3…). За потреби можна не відображати сітку та заголовки стовпців для зручного сприйняття інформації на листі. Для цього потрібно скористатися меню Сервис→ Параметры→Вид та встановити перемикач Сетка у положення вимкнено та перемикач Заголовок строки и столбцов у положення вимкнено.

Запуск Excel

Програма установки Excel поміщає команду виклику Excel безпосередньо в меню Програми. Запуск Excel можна здійснити використовуючи меню:

Пуск – Программы – Microsoft Excel. Зручніше запускати Excel, клацнувши по піктограмі файлу, з яким недавно працювали:

Пуск > Документы > клацання мишкою по піктограмі файлу, сожданного пакетом Microsoft Excel. Пункт Документи викликає меню, в якому накопичується імена документів, що відкривалися і редагувалися пользоавтелем при роботі з Windows  (до 15 останніх файлів). Або ж безпосередньо за місцем знаходження Файлу Нп. Робочий стіл / файл.Excel.xls (усі файли.Excel мають розширення .xls та своєрідну піктограму) - Чи клацнувши по ярлику програми Якщо імя файла невідоме, або не відоме його місце розташування, то його шукають з допомогою програми Провідник, заповнивши параметри для пошуку. Відкрити файл можна за результататами пошуку, клацнувши на потрібному файлі у переліку знайдених, за заданими критеріями. Excel належить до пакету програм  Microsoft Offise тому викликати його можна і з допомогою команди  Открыть .., Создать..., документ Microsoft Office. Або просто Пуск /Программы/ Microsoft Office/ Excel.

Панель інструментів (ToolBox) (C#)

У лівій частині екрана виберіть вкладку «Toolbox», щоб відкрити панель інструментів. Панель інструментів містить ряд візуальних елементів керування, які ви можете додати до форм. Наразі ми просто додамо  кнопку.

Розгорніть розділ Загальні елементи керування, а потім перетягніть елемент керування "кнопка" (button) близько середини форми. (Точне місцеположення не має значення.)

Коли ви закінчите, ви повинні побачити щось подібне до наступного.
Коли ви закінчите, ви повинні побачити що  Кнопка розташована у конструкторі, а його основний код (виділений) автоматично доданий до коду XAML дизайнера. 

На панелі властивостей кнопки змінимо назву кнопки на слово Визначити, А саме в полі text  впишемо слово Визначити і опис на кнопці форми автоматично зміниться. Нижче наведений малюнок списку властивостей.

Тепер запустіть додаток.
 Ви можете зробити це, вибравши пункт «Пуск» ("Start") кнопку на панелі інструментів або, вибравши клавішу F5, або в меню, вибравши «Debug», «Start Debuggin».

Програма починає процес збірки, а повідомлення про статус з'являються у вікні  Виведення. Незабаром, ви повинні побачити кнопку, яка з'явиться на вашій формі. У вас тепер є запущений додаток!

Об’єкт Форма та його властивості (C#)

Після створення у Visual Studio нового проекту Windows Forms (віконного додатку), ми одразу бачимо вікно програми, яке називається форма (Form1). В подальшому, будемо розміщувати на ньому різноманітні елементи програми.

Незважаючи на те, що ми ще не виконували ніяких дій над проектом, його вже можна запускати на виконання. Для запуску проекту потрібно натиснути кнопку Пуск на головній панелі Visual studio або [F5] на клавіатурі. Після запуску ми бачимо порожнє вікно з назвою Form1. Після перегляду запущену програму потрібно закрити, натиснувши кнопку закриття вікна.
У випадку, коли в Рішенні є декілька проектів, перед запуском програми необхідно в головному вікні Visual Studio обрати потрібний проект
Вікно (форма), як і будь-який інший об’єкт програми, має набір властивостей: назва вікна, розмір, колір, місце розташування на екрані. Одразу після створення проекту форма має властивості, призначені за замовчуванням. 
Одним з вікон Visual Studio є вікно властивостей об’єкта Свойства. Дане вікно відображає перелік властивостей і значень властивостей виділеного елемента.

Властивість                       Пояснення
Text                               Заголовок вікна
Size
Width
Height                  Розмір форми (ширина; висота)
BackColor                      Колір фону форми
BackgroundImage         Фоновий малюнок форми
BackgroundImageLayout Спосіб відображення фонового малюнку форми:
Zoom (зображення приймає розміри форми, зберігаючи пропорції);
Stretch (зображення заповнює всю форму, при цьому пропорції не зберігаються)
StartPosition Позиція форми на екрані після запуску:
Manual (лівий верхній кут форми знаходиться в координатах, заданих у властивості Location);
CenterScreen (форма з’являється в центрі екрана)
Location
X• Y Координати лівого верхнього кута форми по відношенню до лівого верхнього кута екрану. Дана властивість працює, якщо значення властивості StartPosition= Manual
Opacity              Відсоток непрозорості форми

У випадку, якщо не потрібно встановлювати точні розміри об’єкта, його приблизні розміри можна задати просто мишею.







Об'єкт "Кнопка" (Button) C#


Невід’ємною частиною інтерфейсу користувача є об’єкт Кнопка (Button). Розглянемо деякі властивості даного об’єкту:

Властивість                                                                   Пояснення
Text                                       Текст в кнопці
TextAlign                               Вирівнювання тексту в кнопці
 Size                                       Розмір кнопки
         Width - ширина
          Height  - висота          
BackColor                             Колір фону
BackgroundImage                Фоновий малюнок кнопки
BackgroundImageLayout      Спосіб відображення фонового малюнку:
Zoom                           (зображення приймає розміри кнопки, зберігаючи пропорції)
Stretch          (зображення заповнює всю кнопку, при цьому пропорції не зберігаються)
Image                           Зображення в кнопці
ImageAlign                  Розташування зображення в кнопці
Font                        Параметри шрифту напису (гарнітура шрифту, накреслення, розмір)
ForeColor                 Колір тексту
Enabled                     Блокування кнопки:
True – кнопка незаблокована (активна);
False – кнопка заблокована (неактивна)
Cursor                      Вигляд курсору при наведенні на кнопку
Об’єкти на формі можна копіювати – при цьому копіюється як сам об’єкт, так і його властивості.

У випадаючому списку панелі Properties (Властивості) можна переглянути імена всіх об’єктів, використаних в проекті, а також виділити потрібний з них.


Об’єкт Напис (Label) C#

Для відображення на формі текстової інформації, яку не можна змінювати (лише для читання) використовується об’єкт Напис (Label). Кожен об’єкт, як і сама форма, має набір властивостей. Основні властивості Напису відображено нижче: 


Властивість                                                               Пояснення

Text                               Текст напису

Size                               Розмір компонента (ширина; висота)

Width
Height

BackColor                      Колір фону напису*

BorderStyle                    Тип рамки навколо напису

Font                         Параметри шрифту напису (гарнітура шрифту, накреслення, розмір)

ForeColor                        Колір напису)

Visible                              Видимість напису:

True – напис видимий;
False – напис невидимий
AutoSize                          Автоматичне визначення розміру компоненту:
True – розмір компонента залежить від розміру тексту в ньому;
False – розмір компонента можна встановити у властивості Size
TextAlign                    Вирівнювання тексту в компоненті.Дана властивість працює, якщо значення властивості AutoSize=False



Створення програми (C#)

Відкрийте Visual Studio. У меню виберіть пункт «File», «New», «Project».
- з’являється вікно Создание проекта.

В верхній частині вікна вибираємо Visual C# ; Windows; Приложение Windows
Forms (для створення віконного додатку) або Консольное приложение (для
створення консольної програми).
В нижній частині вікна вводимо ім’я проекту (поле Name:); за допомогою кнопки Огляд
вказуємо місце збереження проекту (поле Location:); перевіряємо наявність
вибору Create directory for solution для решения.
Натискаємо OK.



Результатом виконання даного алгоритму буде створення в папці MyProjects папки
App1 з файлами проекту. Отже, при використанні такого підходу для кожної задачі
буде створюватися окрема папка з окремим проектом.

Розглянемо більш універсальний підхід. Нехай нам потрібно розв’язати три задачі
(створити три додатки). Visual Studio дозволяє об’єднувати проекти в Рішення. Одне
рішення може містити декілька проектів, наприклад:
Рішення «Lesson_1» -- - Проект «Task_1»
                                   |
                                   -- -- - Проект «Task_2»
                                   |
                                   -- -- - Проект «Task_3»



Алгоритм створення Рішення:
1. Запускаємо Microsoft Visual Studio.
2. На початковій сторінці вибираємо Создать проект… - з’являється вікно Создание
проекта.
3. В верхній частині вікна вибираємо Visual C# ; Windows; Приложение Windows
Forms (для створення віконного додатку) або Консольное приложение (для
створення консольної програми).
4. В нижній частині вікна вводимо ім’я першої задачі - першого проекту Task_1 (поле
Имя:); за допомогою кнопки Огляд вказуємо місце збереження рішення (поле
Расположение:); в полі Имя решения: вводимо назву рішення Lesson_1.; перевіряємо
наявність вибору Создать каталог для решения.

5. Натискаємо OK



Ми створили рішення Lesson_1 та проект Task_1 в ньому. Далі, для додавання наступних проектів у рішення Lesson_1 потрібно виконувати такі дії:
1. Пункт меню Файл --> Создать --> Проект… або [Ctrl]+[Shift]+[N] - з’явиться вже знайоме вікно Создание проекта.
2. Наступні дії аналогічні до попередніх, окрім дії 4, де потрібно в поле Имя: вказати ім’я наступного проекту, наприклад Task_2, а в полі Расположение: вибрати Добавить в решение 


Для повторного збереження проекту потрібно виконати команду Файл --> Сохранить все або [Ctrl]+[Shift]+[S].

Мови програмування. Складові мови програмування


Для запису алгоритмів, призначених для виконання комп’ютером, розробляють і використовують спеціальні мови – мови програмування.
За останні 70 років створено близько трьох тисяч різних мов програмування. Деякі з них уже не використовують, для деяких постійно з’являються нові версії, що зручніші для складання програм і мають більші можливості. Постійно створюються нові мови програмування. Деякі мови програмування використовуються для складання програм для розв’язування задач у різних галузях науки, техніки, виробництва, сфери побуту, тощо, а деякі програми написані саме для вирішення спеціального кола задач.
Мови програмування є прикладами так званих штучних мов. 
Іншими прикладами штучних мов є, наприклад, мова запису хімічних реакцій, мова запису розв’язування математичних рівнянь і нерівностей.
Кожна мова програмування має такі складові:
1. Алфавіт – множина символів, які використовуються в цій мові.
2. Словник – набір слів, які використовуються в цій мові.
3. Синтаксис – правила складання і запису мовних конструкцій: не словникових
слів і речень.
4. Семантику – встановлене однозначне тлумачення мовних конструкцій, правил
їх виконання.
Використання символів, що не входять до алфавіту мови програмування, неправильне написання словникових слів, порушення синтаксичних правил призводять до неможливості виконання комп’ютером відповідної команди. Такі порушення називають синтаксичними помилками. 
Мови програмування можна поділити на дві групи:
Машинно-залежні (низького рівня)
• Машинні (Адресна мова програмування, Фортран, Кобол, Алгол, Pascal, ,
Java , C, C++, Objective C, Smalltalk, C#)
• Асамблер
Машинно-незалежні (високого рівня)
• Універсальні мови (Visual C++, Visual C++, Visual C #, Visual J#, Java, Delphi,
Borland C #, Borland C++ Builder)
• Спеціалізовані мови
Мови для роботи з базами даних:
o а) мови, що входять до складу промислових клієнт-серверних систем
управління базами даних (PL-SQL в СУБД Oracle, Transact-SQL у
Microsoft SQL Server);
o б) мови є частиною інших видів СУБД (Visual FoxPro, Microsoft Access,
Paradox і т.п.).
Мови призначені для web-програмування:
o а) мова, яка виконується на сервері, що підтримує Web-сайт (РНР, Perl,
VBScript);
o б) мова, яка виконується на браузері (програмі перегляду) клієнта
JavaScript, JScript, VBScript.
Мови для математичних розрахунків.
Мови для автоматизації роботи певних програмних продуктів (VBA в Microsoft
Office).
Спеціалізовані мови інших видів.

Марковані та нумеровані списки

Для створення маркованого списку використовують тег <ul></ulз атрибутом typeякий задає вигляд маркера "disk", "circle" "square".
Для створення нумерованих списків використовують тег <ol></olз атрибутом type (тип нумерації: "1" - арабські цифри, "А" - латинські літери, "І" - римська нумерація тощо) і start (задання початкового номеру арабськими цифрами). Елементи списку розмічають тегами
 <li></li>

<ul type = "square"> 
<li>Іванова</li>
<li>Петрова</li>
<li>Шевченко<li>
</ul> 

<ol type = "I">
<li>Інформатика<li>
<li>Англійська<li>
<li>Мистецтво<li>


</ol>

Список основних тегів мови HTML


Тег
Опис
<!--...-->
Використовується для додавання коментарів.
<!DOCTYPE>
Оголошує тип документа і надає основну інформацію для браузера - його мову і версію.
<a>
Створює гіпертекстові посилання.
<abbr>
Визначає текст як абревіатуру або акронім. Пояснювальний текст задається за допомогою атрибута title.
<address>
Задає контактні дані автора / власника документа або статті. Відображається в браузері курсивом.
<area>
Являє собою гіперпосилання з текстом, що відповідає певній області на карті-зображенні або активну область всередині карти-зображення. Завжди вкладений всередину тега <map>.
<article>
Розділ контенту, який утворює незалежну частину документа або сайту, наприклад, стаття в журналі, запис в блозі, коментар.
<aside>
Являє контент сторінки, який має непряме відношення до основного контенту сторінки / сайту.
<audio>
Завантажує звуковий контент на веб-сторінку.
<b>
Задає напівжирний шрифт уривка тексту, не надаючи акцент або на важливості виділеного.
<base>
Задає базову адресу (URL), щодо якої обчислюються всі відносні адреси. Це допоможе уникнути проблем при перенесенні сторінки в інше місце, так як всі посилання будуть працювати, як і раніше.
<bdi>
Ізолює уривок тексту, написаний на мові, в якому читання тексту відбувається справа наліво, від решти тексту.
<bdo>
Відображає текст в напрямку, зазначеному в атрибуті dir, перевизначаючи поточний напрямок написання тексту.
<blockquote>
Виділяє текст як цитату, застосовується для опису великих цитат.
<body>
Являє тіло документа (вміст, що не відноситься до метаданих документа).
<br>
Перенесення тексту на новий рядок.
<button>
Створює інтерактивну кнопку. Всередину тега можна помістити вміст - текст або зображення.
<canvas>
Полотно-контейнер для динамічного відображення зображень, таких як прості зображення, діаграми, графіки і т.п. Для малювання використовується скриптова мова JavaScript.
<caption>
Додає підпис до таблиці. Вставляється відразу після тега <table>.
<cite>
Використовується для вказівки джерела цитування. Відображається курсивом.
<code>
Являє фрагмент програмного коду, відображається шрифтом сімейства monospace
<col>
Вибирає для форматування один або декілька стовпців таблиці, які містять інформацію одного типу.
<colgroup>
Створює структурну групу стовпців, що виділяє безліч логічно однорідних осередків.
<datalist>
Елемент-контейнер для списку елемента <input>. Варіанти значень поміщаються в елементи <option>.
<dd>
Використовується для опису терміна з тега <dt>.
<del>
Позначає текст як віддалений, перекреслюючи його.
<details>
Створює інтерактивний віджет, який користувач може відкрити або закрити. Являє собою контейнер для контенту, видимий заголовок віджета поміщається в тег <summary>.
<dfn>
Визначає слово як термін, виділяючи його курсивом. Текст, що йде слідом, повинен містити пояснення цього терміна.
<div>
Тег-контейнер для розділів HTML-документа. Використовується для угруповання блокових елементів з метою форматування стилями.
<dl>
Тег-контейнер, Всередині якого знаходяться термін і його опис.
<dt>
Використовується для завдання терміна.
<em>
Виділяє важливі фрагменти тексту, відображаючи їх курсивом.
<embed>
Тег-контейнер для вбудовування зовнішнього інтерактивного контенту або плагіна.
<fieldset>
Групує пов'язані елементи в формі, малюючи рамку навколо них.
<figcaption>
Тема / підпис для елемента <figure>.
<figure>
Самодостатній тег-контейнер для такого контенту як ілюстрації, діаграми, фотографії, приклади коду, зазвичай з підписом.
<footer>
Визначає завершальну область (нижній колонтитул) документа або розділу.
<form>
Форма для збору і відправки на сервер інформації від користувачів. Чи не працює без атрибута action.
<h1-h6>
Створюють заголовки шести рівнів для пов'язаних з ними розділів.
<head>
Елемент-контейнер для метаданих HTML-документа, таких як <title>, <meta>, <script>, <link>, <style>.
<header>
Секція для вступної інформації сайту або групи навігаційних посилань. Може містити один або кілька заголовків, логотип, інформацію про автора.
<hr>
Горизонтальна лінія для тематичного поділу параграфів.
<html>
Кореневий елемент HTML-документа. Повідомляє браузеру, що це HTML-документ. Є контейнером для всіх інших html-елементів.
<i>
Виділяє уривок тексту курсивом, не надаючи йому додатковий акцент.
<iframe>
Створює вбудований фрейм, завантажуючи в поточний HTML-документ інший документ.
<img>
Вбудовує зображення в HTML-документ за допомогою атрибута src, значенням якого є адреса вбудованого зображення.
<input>
Створює багатофункціональні поля форми, в які користувач може вводити дані.
<ins>
Виділяє текст підкресленням. Застосовується для виділення змін, що вносяться до документа.
<kbd>
Виділяє текст, який повинен бути введений користувачем з клавіатури, шрифтом сімейства monospace.
<keygen>
Генерує пару ключів - закритий і відкритий. При відправці форми, закритий ключ зберігається локально, і відкритий ключ відправляється на сервер. Працює всередині тега <form>.
<label>
Додає текстову мітку для елемента <input>.
<legend>
Тема елементів форми, згрупованих за допомогою елемента <fieldset>.
<li>
Елемент маркірованих або нумерованих списків.
<link>
Визначає відносини між документом і зовнішнім ресурсом. Також використовується для підключення зовнішніх таблиць стилів.
<main>
Контейнер для основного унікального вмісту документа. На одній сторінці повинно бути не більше одного елемента <main>.
<map>
Створює активні області на карті-зображенні. Є контейнером для елементів <area>.
<mark>
Виділяє фрагменти тексту, позначаючи їх жовтим фоном.
<meta>
Використовується для зберігання додаткової інформації про сторінку. Цю інформацію використовують браузери для обробки сторінки, а пошукові системи - для її індексації. У блоці <head> може бути декілька тегів <meta>, так як в залежності від використовуваних атрибутів вони несуть різне інформацію.
<meter>
Індикатор вимірювання в заданому діапазоні.
<nav>
Розділ документа, що містить навігаційні посилання по сайту.
<noscript>
Визначає секцію, яка не підтримує сценарій (скрипт).
<object>
Контейнер для вбудовування мультимедіа (наприклад, аудіо, відео, Java-аплети, ActiveX, PDF і Flash). Також можна вставити іншу веб-сторінку в поточний HTML-документ. Для передачі параметрів вбудованого плагіна використовується тег <param>.
<ol>
Упорядкований нумерований список. Нумерація може бути числова або алфавітна.
<optgroup>
Контейнер з заголовком для групи елементів <option>.
<option>
Визначає варіант / опцію для вибору в списку <select>, <optgroup> або <datalist>.
<output>
Поле для виведення результату обчислення, розрахованого за допомогою скрипта.
<p>
Параграфи в тексті.
<param>
Визначає параметри для плагінів, вбудованих за допомогою елемента <object>.
<pre>
Виводить текст без форматування, зі збереженням прогалин і переносів тексту. Може бути використаний для відображення комп'ютерного коду, повідомлення електронної пошти і т.д.
<progress>
Індикатор виконання завдання будь-якого роду.
<q>
Визначає коротку цитату.
<ruby>
Контейнер для Східно-Азіатських символів і їх розшифрування.
<rb>
Визначає вкладений в нього текст як базовий компонент анотації.
<rt>
Додає коротку характеристику зверху чи знизу від символів, укладених в елементі <ruby>, виводиться зменшеним шрифтом.
<rtc>
Зазначає вкладений в нього текст як додаткову анотацію.
<rp>
Виводить альтернативний текст в разі якщо браузер не підтримує елемент <ruby>.
<s>
Відображає текст, який не є актуальним, перекресленим.
<samp>
Використовується для виведення тексту, що представляє результат виконання програмного коду або скрипта, а також системні повідомлення.
<script>
Використовується для визначення сценарію на стороні клієнта (зазвичай JavaScript). Містить або текст скрипта, або вказує на зовнішній файл сценарію за допомогою атрибута src.
<section>
Визначає логічну область (розділ) сторінки, зазвичай з заголовком.
<select>
Елемент управління, що дозволяє вибирати значення із запропонованого списку. Варіанти значень поміщаються в <option>.
<small>
Відображає текст шрифтом меншого розміру.
<source>
Вказує місце розташування і тип альтернативних медіа ресурсів для елементів <video> та <audio>.
<span>
Контейнер для малих елементів. Можна використовувати для форматування уривків тексту, наприклад, виділення кольором окремих слів.
<strong>
Розставляє акценти в тексті, виділяючи напівжирним.
<style>
Підключає вбудовані таблиці стилів.
<sub>
Задає підрядкове написання символів, наприклад, індексу елемента в хімічних формулах.
<summary>
Створює видимий заголовок для тега <details>. Відображається з зафарбовані трикутником, клацнувши по якому можна переглянути подробиці заголовка.
<sup>
Задає надрядкове написання символів.
<table>
Тег для створення таблиці.
<tbody>
Визначає тіло таблиці.
<td>
Створює елемент таблиці.
<textarea>
Створює великі поля для введення тексту.
<tfoot>
Визначає нижній колонтитул таблиці.
<th>
Створює заголовок елементів таблиці.
<thead>
Визначає заголовок таблиці.
<time>
Визначає дату / час.
<title>
Тема HTML-документа, що відображається у верхній частині рядка заголовка браузера. Також може відображатися в результатах пошуку, тому це слід брати до уваги надання назви.
<tr>
Створює рядок таблиці.
<track>
Додає субтитри для елементів <audio> і <video>.
<u>
Виділяє уривок тексту підкресленням, без додаткового акценту.
<ul>
Створює маркований список.
<var>
Виділяє змінні з програм, відображаючи їх курсивом.
<video>
Додає на сторінку відео-файли. Підтримує 3 відео формату: MP4, WebM, Ogg.
<wbr>
Вказує браузеру можливе місце розриву довжини рядка.


ТЕСТОВА ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ ЗАСОБАМИ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

В даний час, в умовах реформування української освіти, тестова технологія стала одним із інноваційних форм перевірки знань.   Тестова ...